S.S.S

SIKÇA SORULAN SORULAR

Tavukların beslenmesinde nelere dikkat etmeliyim?
Tavuklar, çeşitli tahıllar, meyveler, sebzeler ve yüksek protein içeriğine sahip özel tavuk yemi ile beslenmelidir.
Tavukları, gece boyunca güvenli bir kümes içinde tutmak onları yırtıcı hayvanlardan korur. Kümesin sağlam ve deliklerden arındırılmış olmasına dikkat edin.
Sağlıklı bir tavuk genellikle günde bir yumurta yapar. Ancak bu, tür, yaş, beslenme ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Tavuklar için sağlıklı bir yaşam alanı, yeterli alan, taze su ve yiyecek kaynakları, güvenli bir barınak ve yumurtlamak için sessiz, karanlık bir alan içermelidir.
Bakım koşullarına bağlı olarak, tavuklar genellikle 5-10 yıl yaşar. Ancak bazıları 20 yıla kadar yaşayabilir.
Çoğu tavuk türü, 5-6 aylıkken yumurtlamaya başlar. Ancak bazı ırklar ilk yumurtalarını vermek için daha fazla zaman alabilir.
Ortalama tüm ırklar yumurtaya 46-48 gram yumurta ile başlar. Besleme ile her yumurtasında yumurtasını büyütmeye devam eder.
Günlük yem tüketimleri her ırkın farklıdır. En düşüğü 75 gram yem tüketirken en yükseği 150-160 gram yem tüketir.
Kümes hayvanları arasında sıkça rastlanan bir durum olan 'Yamyamlık' (Cannibalism), hayvanların birbirlerinin yaralarına saldırması şeklinde görülür. Bu durumda kanayan hayvanlar, diğer hayvanlar tarafından hedef alınır. Bu sorunu çözmek için, kümeste var olan camlar kırmızıya boyanmalıdır. Ayrıca, kümesteki ışıklandırma kırmızı renkteki ampuller ile değiştirilmelidir. Hem iç aydınlatma hem de dışarıdan gelen ışığın tamamen kırmızı olduğunda, hayvanlar kanayan hayvanları fark edemez ve bu sayede saldırganlık durur.
Tavukların yumurta verme süreleri genellikle belirli standartlardadır. İdeal koşullarda, bir tavuğun bir yumurta vermesi yaklaşık 26 saat sürer. Bu sürenin 18 saati yumurtanın dış kabuğunun oluşumuna ayrılırken, geri kalan 6-7 saat yumurtanın iç kısmının oluşumu için harcanır. Bu sürenin altında bir yumurta verimliliği beklemek pek gerçekçi olmayacaktır.
Kümes içindeki sıcaklık, kış aylarında 14-16 derecenin altına düşmemeli. Aksi takdirde, hayvanlar stres yaşayabilir. Yazın ise, 26-28 derecenin üzeri yine hayvanlar için stresli olabilir. Kışın, kümes dışında aktif olan hayvanlar için sıcaklık önemli değildir çünkü hareket ederek vücutlarını ısıtırlar. Ancak, dikkat edilmesi gereken nokta, hayvanın hareket ederken yağmur veya kar altında olmamasıdır.